joi, 22 octombrie 2009

IUBIREA SI PACEA...NOTIUNI SAU STARI ?


IUBIREA si PACEA, cuvinte care au patruns vremurile cu diferite semnificatii.
IUBIREA si PACEA, cuvinte care au fost terfelite de nenumarate ori de cei care se autonumesc...initiati !
IUBIREA si PACEA, tertipuri care au determinat ani buni de restrictii, de izolare, de practicarea diferitelor initieri, de calugarie, de post, de meditatii aberante, etc. !
IUBIREA si PACEA, cuvinte, notiuni sau stari de A FI, multe variante, multe traduceri, multe incercari de explicatii !
Foarte putini dintre cei care locuiesc aici si SUNT TOTUL au incercat sa patrunda in interiorul lor si sa desluseasca acestea, sa le lumineze cu Lumina Spiritului Divin.
Daca ar fi sa ne referim strict la starea de PACE, la starea de IUBIRE, nu putem sa le vedem intelesul decat daca mergem la polul opus.
Care este opusul IUBIRII ? O sa fim de acord ca este URA.
Haideti sa privim URA, ce este aceasta stare, cine o determina ? URA este o stare care are in spate o CAUZA, nu poate exista URA decat daca este determinata de o CAUZA.
Urasc, pentru ca cineva s-a comportat grosolan cu mine ori mi-a luat proprietatea, etc. Asadar, putem recunoaste ca URA, este determinata de o CAUZA.
La polul opus se afla IUBIREA. Daca ar fi necesar sa facem o analogie cu opusul sau - URA, ar trebui sa spunem ca si IUBIREA are o cauza si astfel cadem in plasa cauzalitatilor.
IUBIREA este o stare care nu are CAUZA, IUBIREA ESTE pur si simplu, este acea stare in care totul este in mine si este integrat in Divin, ESTE strafulgerarea Divina.
Nu pot IUBI doar pentru ca imi place prajitura aceasta si iubesc dulciurile de felul acesta, nu pot IUBI masina mea doar pentru ca este de culoarea si caracteristicile care imi plac, nu o pot IUBI pe prietena sau sotia mea doar pentru ca este dragalasa cu mine.
Aceasta stare se pare ca poate fi numita ATASAMENT, nu IUBIRE.
IUBIREA ESTE PUR SI SIMPLU, NU ARE IN SPATE NICI O CAUZA !
Acelasi lucru se poate analiza prin opusul starii de PACE, care este VIOLENTA.
VIOLENTA are o cauza, starea de PACE ESTE PUR SI SIMPLU !
Daca mergem mai departe putem sa ne exprimam in sensul ca toate calitatile lui Dumnezeu, Creatorul, Elohim, Buddha, Krishna, RA, etc., asa cum este denumit in diferite religii si credinte, NU AU CAUZE.
CALITATILE CREATORULUI (Iubire, Pace, Compasiune, Tacere, Intelepciune, Cunoastere, Belsug, Armonie, etc.) NU AU CAUZE, ELE SUNT STARI, PUR SI SIMPLU.
Daca va place cuvintul CAUZA, se poate spune ca Dumnezeu nu este Iubire, este cauza din spatele Iubirii, Dumnezeu nu este Pacea, este cauza din spatele starii de Pace, si exemplele pot continua.
Opusele la toate acestea au cauze Materiale, provenite din Lumea Noastra, spre deosebire de cele enumerate, Calitatile lui Dumnezeu, care au cauze, sa le numim asa, Divine, Stari de A Fi neconditionate.
Consider ca daca reusim sa patrundem toate acestea vom vedea limpede Calea Inaltarii Spirituale.
Este nimerit sa mai adaug ca atita timp cat raportarile la starile mentionate se vor face la Lumea Materiala, bazata pe simturile noastre Pamintene, Iubirea, Pacea, Armonia, Belsugul, etc. vor fi doar cuvinte care ascund conditionarile noastre.
Iubire si Pace Tie, Cel care citesti si intelegi !
Vladut

joi, 15 octombrie 2009

Incercari si Intrebari...


Ne deplasam spre un viitor Luminos si semnele se vad la tot pasul. Vine o vreme, pentru fiecare, cand acolo, in strafundul Sufletului, apar niste licariri de Lumina. Licaririle se transforma, intr-un timp mai scurt sau mai lung, in intrebari.
Cine sunt, ce fac aici, cum trebuie sa interactionez cu ceilalti, si multe altele...?
De unde vin toate astea ? Din ce unghere ale inimii ?
Unii dintre noi avem nevoie de preoti, mergem la ei si intrebam, le oferim bagajele noastre, cele incarcate pina la refuz de ganduri. In curind, respectivul devine pastila noastra de algocalmin, calmantul nostru. Ne certam cu noi sau cu cei din jur, mergem la preot, intrebam, ascultam, si venim acasa vindecati.
Pastila este acolo si ne va tine pina la urmatoarea cearta sau disfunctionalitate in viata, dupa cum punem noi etichetele.
Altii, tot dintre noi, primesc ca recomandare o carte, o simpla carte, pe care au atras-o subtil. Citesc si mai vor. Incep sa cumpere, comenzi peste comenzi si citesc. Tin minte citate, comenteaza cu prietenii...de citit, recomanda la rindul lor si cercul se inchide sau se deschide si mai mult. Se intereseaza de maestri REIKI, RECONECTARE, RADIESTEZIE, si multe alte stiinte complementare de vindecare si inaltare spirituala. Este bine, este mai putin bine, ei stiu. Important este ca au inteles drumul pe care trebuie sa mearga. Nu este important drumul si cat de ocolit este, important este telul, locul unde vrei sa ajungi.
De la aceste practici si pina la a gasi un personaj din capul piramidei este putin. Te doare ceva...suni maestrul, acum nu se mai cheama preot, se cheama...maestru. Ai o problema...suni maestrul, si tot asa. Maestrul se bucura ca poate ajuta si este suit pe un piedestal de icoana iar ceilalti se bucura ca au cu cine impartasi necazul sau boala lor.
Toate astea sunt bune sau sunt mai putin bune, in functie de credinta fiecaruia. Totusi, sa nu uitam ca de la astfel de practici si pina la inventarea unei noi religii nu este decat un pas foarte mic. Asta ne invata istoria.
In aceste vremuri minunate nu trebuie decat sa fim noi insine, sa intrebam Dumnezeul din Inima noastra daca este bine sau rau ceea ce facem, sa-i cerem sa ne indrume.
Ne complicam permanent, cautam raspunsuri in afara, cautam indrumatori, cautam initieri, cautam sfaturi preotesti, dar nu cautam niciodata in cel mai apropiat loc, INIMA NOASTRA.
Acolo sunt toate raspunsurile si toate rezolvarile pentru ca acolo este TEMPLUL LUI DUMNEZEU, locul unde puteti merge oricand fara ca cineva sa va forteze sa fiti intr-un anumit fel ca sa existati in Lume.Vladut

duminică, 4 octombrie 2009

INTUNERIC SI LUMINA, SAU LUMINA SI INTUNERIC...?


PESTE TOT IN JURUL NOSTRU ESTE LUMINA. UN MANUNCHI DE RAZA DE LUMINA CARE INTILNESTE UN OBIECT, SE REFLECTA. TOATE OBIECTELE CARE NE INCONJOARA SUNT FORMATE DIN CINCI ELEMENTE.

NOI VEDEM DATORITA FAPTULUI CA LUMINA SE REFLECTA, NU INTUNERICUL.

DE CE SE REFLECTA LUMINA ? DATORITA ELEMENTELOR CARE ALCATUIESC OBIECTELE.

SOARELE, ELEMENTUL NOSTRU CENTRAL DE LUMINA, REFLECTA LUMINA...DIVINA, DATORITA...CELOR CINCI ELEMENTE DIN CARE ESTE ALCATUIT.

IN INTUNERIC SE GASESC, DACA POTI SPUNE ASA, TOATE INFORMATIILE, TOATE OBIECTELE, TOTI DIN CREATIE.

NU IES IN EVIDENTA DATORITA FAPTULUI CA ACEL MANUNCHI DE LUMINA, NU AJUNGE SA LE LUMINEZE, SA SE REFLECTE DIN ELE.

ESTE UN TARIM PE CARE TE ROG SA-L ACCESEZI SI TU. IN MOMENTUL CAND O SCLIPIRE DIVINA SE REFLECTA DIN ACESTEA(INFINITE), DIN INTUNERIC SE RELEVA CEEA CE VREM SA STIM, SAU CEEA CE VREM SA CREAM.

CEI CE STIU, STIU PENTRU CA STIU SA ACCESEZE INTUNERICUL INFORMATIILOR.

LUMINA ESTE UNA SINGURA

DE CULOARE...DIVINA...ALBA...

IN MOMENTUL CAND SE REFLECTA DIN CORPURILE NOASTRE

ACEA AURA PE CARE O AVEM, INCEPEM SA VEDEM SI CE ESTE DINCOLO DE EA.

DEPINDE DE CEEA CE VREM SA LUMINAM.

NOI SUNTEM DE FAPT NISTE PRISME UNDE LUMINA ALBA SE DIVIDE IN INFINITE CULORI.

IN FUNCTIE DE FRECVENTA CU CARE LUCRAM AVEM SI ACCES LA INFORMATIILE DIN INTUNERIC PE CARE LE LUMINAM, LE SCOATEM DIN POTENTIAL SI LE FOLOSIM, DUPA CARE.....SE RETRAG DIN NOU IN INTUNERIC, PENTRU A FI ACCESATE DE ALTII, CAND AU NEVOIE.

TOTUL ESTE ACOLO, DE LA FORMAREA CREATIEI SI PINA LA CEEA CE VREM SA FIE VIITORUL.

TOATA CREATIA ESTE IN INTUNERIC, IN ACEA PACLA DEASA DIN CARE NIMIC NU SE VEDE PINA CE NU ESTE LUMINATA.

Inchipuie-ti magazia voastra, noaptea, tu te duci sa cauti ceva cu o lantern. Nu stii unde este dar indrepti fascicolul de lumina peste tot si se vede, pe rind, o sapa, o grebla, dar nu ce cauti si...in sfirsit, cand luminezi destul de bine, iata, ai gasit, a aparut informatia de care ai nevoie.

SPUN INTELEPTII CA NOI SUNTEM UNUL SI NE TRAGEM DIN UNUL.

IN MOMENTUL NASTERII NOASTRE, STAREA DE EU SUNT, SI CONSTIINTA NOASTRA NU EXISTA, NE FORMAM PRIMA SCLIPIRE DE CONSTIINTA ATUNCI CAND II VEDEM SI II CONSTIENTIZAM PE MAMA SI TATA. DIN ACEL MOMENT, TOATA CONSTIINTA NOASTRA SI STAREA DE EU SUNT SE FORMEAZA IN JURUL CORPULUI HRANA, NU IN ALTCEVA.

NOI NE DEFINIM STAREA DE EU SUNT IN FUNCTIE DE CORPUL NOSTRU, DE CELE CINCI ELEMENTE CE-L ALCATUIESC.

CE ESTE DINCOLO DE STAREA DE EU SUNT ? AI AJUNS VREODATA ACOLO ? ACOLO ESTE UNUL.

CONSTIINTA NOASTRA MOARE O DATA CU CORPUL HRANA, CU STAREA DE EU SUNT.

SE TOPESTE, NU MAI RAMINE NIMIC, NE RETRAGEM IN ...UNUL.

LA NASTERE, TU ESTI SPERMATOZOID SI OVUL. AL CUI....? AL MAMEI SI TATALUI.

DAR EI CE AU FOST? TOT ASA, SPERMATOZOIZI SI OVULE.

SI MERGEM MAI DEPARTE...UNDE AJUNGEM ?

LA SUFLETUL ANDROGIN DE LA INCEPUTUL CREATIEI.

DECI...NOI SUNTEM BUNICII NOSTRI, NOI SUNTEM STELA, NOI SUNTEM VLADUT

NOI SUNTEM NISTOR. CREATIA NU ARE NUME SI FORMA.

MI-AM DAT SEAMA CA CU ORICINE MA INTILNESC PE STRADA ESTE PARTE DIN MINE.

AICI INTERVINE CE SE CHINUIE MULTI SA NE EXPLICE, NICIODATA PE INTELES, CA FIECARE DIN FATA NOASTRA EXPRIMA O STARE DE-A NOASTRA PE CARE TREBUIE SA O INTEGRAM, SA O INTELEGEM, CACI SUNTEM UNUL.

LA ORIGINEA CREATIEI AM FOST UN SINGUR OVUL SI UN SINGUR SPERMATOZOID DAR CE A FOST DINCOLO DE ACEASTA ?

DUMNEZEU, CARE A CREAT CELE DOUA COMPONENTE FORMATE DIN CELE CINCI ELEMENTE

TREBUIE SA AJUNGEM TOTI LA DUMNEZEU, TREBUIE SA FIM DUMNEZEU.

DACA STIAI, IN ALTA INTRUPARE, CA VEI FI SCLAV, AI MAI FI COBORIT IN TRUP...?

CRED CA NU....

ATUNCI, UNDE ESTE PLANIFICARE DIVINA DE CARE TOTI VORBESC ?

STAREA DE SCLAV NU S-A FORMAT IN JURUL CORPULUI HRANA, PERSECUTAT ?

TU, CEL CARE CITESTI, TI-AI FORMAT STAREA DE A FI...IN JURUL CREDINTELOR INOCULATE DE PARINTI SI DE STRUCTURA CORPULUI HRANA.

CELE CINCI ELEMENTE ALE CORPULUI TAU, ETERATE DE CATRE TINE, AU REFLECTAT, LA UN MOMENT DAT ALTFEL LUMINA SI AI ACCESAT ALFEL DE INFORMATII

DAR...INTREBARE

AI NEVOIE DE ELE DINCOLO DE STAREA DE EU SUNT ?

AI NEVOIE DE ELE CAND CORPUL IMBATRINESTE SI CONSTIINTA SE DESRINDE DE EL ?

SE DIZOLVA, MARTORUL STARII DE EU SUNT CINE ESTE...?

RASPUNDE LA INTREBAREA ASTA !

CINE OBSERVA STAREA DE EU SUNT...?

ASTRELE SUNT CELE CINCI ELEMENTE CARE REFLECTA LUMINA

DACA SOARELE NU AR REFLECTA LUMINA, UNDE AR FI ASTRELE ?

ORICE CONTINE INTUNERIC SI ATUNCI CAND SUNT LUMINATE, LUMINEAZA.

DE UNDE VINE LUMINA SOARELUI ?

DACA SOARELE NU AR FI FOST PARCURS DE O UNDA DE LUMINA DIVINA, LA INCEPUT,

S-AR MAI FI PRODUS ACELE REACTII NUCLEARE PE CARE LE DESCRIU SPECIALISTII ?

CINE AR FI CIOCNIT PRIMUL ATOM DE CELALALT ? LA FEL SI CU PLANETELE, NU EXISTA LUMINA PROPRIE A PLANETELOR.

CE LE LUMINEAZA ESTE LUMINA CRE CIRCULA PRIN UNIVERS !

TU NU O VEZI PINA CE NU SE CIOCNESTE DE UN CORP, FORMAT DIN ELEMENTE

TU INTELEGI MAREA REVELATIE, IN UNIVERS, CHIAR DACA ESTE INTUNERIC, ASA CUM IL CATALOGAM NOI, ESTE PARCURS DE ENERGIA LUMINII DIVINE.

INTUNERICUL ESTE, DE FAPT LUMINA, IN POTENTIAL, TOTUL ESTE LUMINA !

IAR ACEA LUMINA DIN INTUNERIC, NU POATE FI VAZUTA PINA CE NU SE CIOCNESTE DE UN CORP FORMAT DIN ELEMENTE CARE SA REFLECTE.

DECI...INTUNERICUL....ESTE PINA LA URMA LUMINA !

STELELE REZONEAZA CU NOI IN FUNCTIE TOT DE REFLECTIA LUMINII, NOI SUNTEM PRISME DE CRISTAL DIVIN.

INTUNERICUL ESTE, PINA LA URMA, LUMINA NEEVIDENTIATA, ESTE TOTUL SAU NIMIC.

IA O COALA ALBA DE HRITIE, IMPARTE-O IN 100 DE PATRATELE,

TOT ALBE SUNT...?

PE ACEA COALA DE HIRTIE SE GASESC TOATE FORMELE DESENATE DIN UNIVERS, IN POTENTIAL. DACA VREI SA DESENEZI O FLOARE PE HIRTIA ALBA, O DESENEZI NU-I ASA...?

POTI SPUNE CA FLOAREA NU ERA ACOLO INAINTE DE A ODESENA.

CAND AI DESENAT-O AI SCOS-O DIN INTUNERIC, AI LUMINAT-O.

DAR, FORMA NEGATIVA RAMINE PE HIRTIE. CAND CELE DOUA FORME, NEGATIVA SI POZITIVA SE INTILNESC APARE MOARTEA, DISPARITIA FLORII.

TRANSLATEAZA TOTUL LA CORPUL OMENESC. SPIRITUL IL SCOATE DIN POTETIAL, IL MATERIALIZEAZA DIN INTUNERIC, IL LUMINEAZA, DUPA CARE PARCURGE VIATA

SI APOI, INTRA DIN NOU IN FORMA POTENTIALA, PRIN ATRACTIA NEGATIVULUI.

PUNCTUL ZERO ASTA ESTE. IN SPATELE FORMEI POZITIVE SE AFLA CEA NEGATIVA.

CAND SE UNESC...MOR, INTRA IN ABSOLUT.

ASA SE FAC VINEDCARILE, ACOLO UNDE ESTE BOALA, ESTE SI VINDECARE,

TREBUIE SA STII SA ACTIONEZI SI UNDE.

STII DE CE NE REINCARNAM NOI VIETI LA RINDUL ?

NE REINCARNAM PINA CE STAREA DE EU SUNT NU SE MAI CONFUNDA CU CORPUL HRANA, CU ELEMENTELE.

PINA CE NU INTELEGEM ASTA TOT O SA VENIM AICI.

PINA CE CONSTIINTA NU SE MAI CONFUNDA CU CORPUL.

CEI CARE AJUNG LA STAREA DE MARTOR AL STARII DE EU SUNT LA STAREA DE MARTOR AL CONSTIINTEI, PRIVITORUL NU TRAITORUL, VOR TOT VENI PE AICI.

TREBUIE SA INTELEAGA CA EI NU SUNT STAREA DE EU SUNT FORMATA IN JURUL CORPULUI MINTE IN MOMENTUL PREZENT. EI SUNT DINCOLO DE ASTA, SUNT MARTORUL STARII DE EU SUNT.

ASTA NE SPUNEA ISUS, DAR CU ALTE CUVINTE

vlad

sâmbătă, 3 octombrie 2009

“Din aceiasi gura iese si binecuvantarea si blestemul! Nu trebuie sa fie asa fratii mei!” Iacov 3:10


In tarile din Orient era mai demult obiceiul sa li se arate musafirilor invitati la masa animalul care urma sa fie mancat. Totodata, musafirul era intrebat care parti ale animalului doreste sa le manance. Odata o gazda l-a intrebat pe musafirul sau ce doreste sa manance din oaia pregatita. Musafirul a raspuns spontan “Partea cea mai buna!” Ca urmare i-a fost adus ceva din inima si limba animalului. Pranzul a fost continuat si a doua zi; la intrebarea repetata a gazdei, ce doreste sa manance musafirul a raspuns :”Partea cea mai rea!” Spre uimirea lui a primit din nou inima si limba.

Intr-adevar, inima si limba pot fi atat cele mai bune, cat si cele mai rele. Cuvantul lui Dumnezeu spune despre inima omeneasca :” Inima este nespus de inselatoare si deznadajduit de rea…” Ieremia 17:9. Activitatii limbii, Dumnezeu ii acorda aproape un capitol, care se incheie cu urmatoarea concluzie : “ Este un rau, care nu se poate infrana, este plina de otrava de moarte” Iacov 3:8. Sa deznadajduim in fata acestor realitati? Nu, niciodata! Un om nascut din nou Ii poate sluji lui Dumnezeu cu inima si limba. El poate marturisi despre harul si dargostea lui Dumnezeu si poate vesti mantuirea Sa. Daca inima nu este curatita de pacat, din ea poate iesi numai raul. Dar daca inima este plina de Domnul Isus, din ea se vor revarsa lauda si multumire fata de El.

vineri, 2 octombrie 2009

Bunatatea si puterea adevaratului Dumnezeu. Inselaciunea idolatriei.




1. Iar Tu, Dumnezeul nostru, esti bun si adevarat, indelung-rabdator si cu mila carmuitor a toate.
2. Chiar cand pacatuim, ai Tai suntem, noi cei ce cunoastem puterea Ta, dar nu vom pacatui, stiind bine ca suntem din numarul celor numarati ai Tai.
3. Ca a Te cunoaste pe Tine este dreptate desavarsita si a sti puterea Ta este radacina nemuririi.
4. Pe noi nu ne-au inselat nascocirile omenesti ale unui mestesug viclean; ici truda desarta a zugravilor, adica chipul manjit cu multe feluri de vopsele,
5. A carui infatisare atata patima celor nebuni, cu pofta chipului neinsufletit al unei aratari fara viata.
6. Iubitori de rele precum sunt, ei sunt vrednici sa aiba asemenea nadejdi, si cei care le fac si cei care le poftesc si li se inchina.
7. Olarul framanta pamantul moale cu osteneala si face spre slujba noastra orice vas si din acelasi pamant face vase spre curata intrebuintare si altele dimpotriva, dar toate asemenea; si care vas de ce treaba sa fie, hotaraste olarul.
8. Apoi cu nelegiuita truda, din acelasi pamant, tot el scoate un desert chip de idol, el care, cu putin mai inainte, din pamant a fost facut si dupa putin se va intoarce iarasi de unde a fost luat, cand se va cere sa dea sufletul cu care este dator.
9. Dar el se ingrijeste nu de aceea ca puterile lui slabesc, nici ca viata este scurta, ci se ia la intrecere cu mesterii aurari si argintari si face ce fac faurarii in arama si, ca mare cinste pentru el, tine sa faca chipuri amagitoare.
10. Inima lui este cenusa si nadejdea lui mai slaba ca pamantul si viata lui mai mica in cinste decat lutul.
11. Fiindca el n-a cunoscut pe Facatorul sau, si pe Cel care i-a insuflat duhul faptelor si a pus in el putere de viata,
12. Ci socoteste ca viata noastra este jucarie si traiul nostru ca un targ de castig, pentru ca - asa zic ei - trebuie sa castigi bani in orice chip, chiar facand rau.
13. Dar bine sa stie ca pacatuieste mai mult decat toti ceilalti acela care, din acelasi lut, scoate vase care se pot usor sparge si chipuri idolesti.
14. Ci toti acestia sunt mai nebuni si mai de plans decat sufletul unui copil; sunt toti dusmanii poporului tau si asupritorii lui;
15. Caci pe toti idolii neamurilor i-au socotit drept dumnezei pe cei care nici cu ochii nu vad, nici cu nasul nu respira, nici cu urechile nu aud, nici cu degetele mainilor nu pipaie, nici cu picioarele nu umbla.
16. Cel care i-a facut a fost un om, si cel care a primit duhul in dar, tocmai el i-a inchipuit, caci nici un om nu poate sa faca un dumnezeu la fel cu el.
17. El fiind muritor, el face un lucru fara viata cu mainile lui nelegiuite, el pretuieste mai mult decat idolii sai, fiindca el este viu, iar aceia nicidecum.
18. Ei se inchina dobitoacelor celor mai uracioase, care, dupa prostia lor, sunt mai rele decat celelalte.
19. N-au in ele nici o bunatate care sa ni le faca dragi si ele sunt in afara si de la lauda lui Dumnezeu, si de la binecuvantarea Lui.
Cartea Intelepciunii lui Solomon

joi, 1 octombrie 2009

Care a fost inceputul idolilor si al inchinarii lor si ce rautati urmeaza din inchinarea la idoli.




l. Altul voind sa mearga pe apa si sa calatoreasca prin cumplitele valuri se roaga la un lemn mai subred decat luntrea care il poarta.
2. Aceasta luntre a fost nascocita de pofta de castig si a intruchipat-o agerimea lucratorului.
3. Ci, o, Parinte, pronia Ta o carmuieste, Tu, Care ai deschis carari in mare si drum neratacitor in volbura valurilor.
4. Si cu aceasta aratat-ai ca poti sa izbavesti din orice primejdie, asa incat cineva, chiar fara sa aiba stiinta corabierului, sa poata porni pe mare. Tu nu voiesti ca preainteleptele Tale lucrari sa ramana desarte, de aceea oamenii, incredintandu-si viata unui lemn de tot slab,
5. Trec prin valuri pe o pluta si scapa de moarte.
6. Iar de demult, cand au pierit trufasii uriasi, nadejdea intregii lumi a scapat intr-o barca si barca, indrumata de mana Ta, a lasat omenirii samanta urmasilor.
7. Si binecuvantat este lemnul care slujeste la o trebuinta binecuvantata.
8. Dar idolul facut de mana omeneasca este blestemat, si el si acel care l-a facut; acesta pentru ca l-a facut, iar idolul pentru ca, stricacios fiind, i s-a zis dumnezeu.
9. Ca Dumnezeu uraste deopotriva si pe nelegiuiti si nelegiuirea lor.
10. Lucrul si lucratorul var fi deopotriva pedepsiti.
11. Pentru aceea, idolii neamurilor vor fi cercetati spre pieire, fiindca, desi sunt fapturi, au ajuns uraciune, sminteala pentru sufletele oamenilor si lat pentru picioarele celor fara de minte.
12. Gandul plasmuirii de idoli a fost inceputul aprinderii spre desfrau, si nascocirea lor a fost pierderea vietii.
13. Fiindca n-au fost de la inceput si nu vor fi totdeauna.
14. Prin desarta marire omeneasca au intrat in lume, astfel ca apropiatul lor sfarsit este hotarat inaintea lui Dumnezeu.
15. Un tata, intristandu-se cu amara jale pentru copilul sau rapit inainte de vreme, i-a facut chipul si pe cel care ieri inca nu era decat un om mort, il cinsteste acum ca pe un dumnezeu si a randuit celor din casa sa taine si slujbe.
16. Dupa aceea, cu vremea, intarindu-se acest paganesc obicei, s-a pazit ca o lege si, din poruncile tiranilor, a iesit cinstirea chipurilor cioplite.
17. Cand popoarele nu puteau sa-i cinsteasca de fata, pentru ca locuiau departe, faceau o asemuire dupa chipul departat si potriveau un chip vazut al imparatului preacinstit, asa incat sa dea celui ce nu era de fata aceleasi sarguincioase inchinari ca si cum ar fi de fata.
18. Si pentru izbanda acestei inchinari, cei care erau nestiutori au fost si ei impinsi de pofta de slava a mesterului.
19. Pentru ca el, voind sa placa stapanitorului, si-a pus tot mestesugul ca sa faca asemanarea cat mai frumoasa.
20. Iar multimile, inselandu-se prin frumusetea lucrului, l-au socotit acum ca dumnezeu pe cel care mai inainte il cinsteau ca pe un om.
21. Si aceasta a fost o inselaciune pentru viata oamenilor, ca ei, batuti de nevoi sau robiti de tiranie, au dat pietrelor si lemnelor numele ce nu se poate da la nimic de pe pamant.
22. Apoi n-a fost destul ca au ratacit intru cunoasterea lui Dumnezeu, ci, vietuind - din intunericul mintii lor - in razboi necurmat, au numit pace atatea rele.
23. Ei faceau slujbe in care ucideau chiar pe copiii lor, sau savarseau taine ascunse sau betii nebunesti dupa barbare obiceiuri.
24. Si nici viata, nici casatoriile nu le mai pazeau curate, ci unul pe altul ucidea prin viclenie sau il batjocorea prin desfranare.
25. Toate se invalmasesc in sange si ucidere, in furtisag si viclesug, in stricaciune si necredinta, in razvratire si juramant stramb,
26. In prigonirea celor buni si uitarea binefacerilor primite, in pangarirea sufletelor si rasturnarea trupestilor nevoi, in tulburarea casatoriilor si desfranare si dezmat sub ochii tuturor.
27. Caci inchinarea la idolii cei deserti, care nici n-ar trebui pomeniti, este inceputul, pricina si sfarsitul a tot raul.
28. Desfatarile lor sunt niste bucurii smintite, proorociile lor sunt mincinoase, ei traiesc in nedreptate si jura stramb cu usurinta.
29. Ca unii care nadajduiesc in idolii cei fara de suflet, cand jura stramb, ei nu se tem ca li se va dovedi nedreptatea.
30. Si din doua parti pedeapsa va da peste ei, intai pentru ca au cugetat gresit despre Dumnezeu, inchinandu-se idolilor, si al doilea pentru ca, vicleni fiind, au jurat impotriva adevarului, dispretuind tot ce este sfant.
31. Caci nu puterea idolilor pe care s-au jurat, ci pedeapsa cuvenita pacatosilor, aceea prigoneste pururea pacatul celor ce au gresit.
Cartea Intelepciunii lui Solomon