marți, 11 august 2009

TAINELE DRAGOSTEI


TAINELE DRAGOSTEI sunt in fond, gradinile suspendate ale sufletului si simtirii noastre. Bucuria adevarata izvoraste tocmai din descoperirea tainelor acestora. Daca te afli in fata unui om, ai multe spatii nestiute de strabatut, pana sa-l cunosti si sa-l apropii de propria ta existenta. Demnitatea, aceasta imensa imensa perla a personalitatii, nu este o simpla notiune, ceva abstrac, frumos, sanatos. Ea strange laolalta multe, multe infatisari ale omului.
Iata cum, de cand deschizi ochii in viata, intalnesti mii, sute de mii de oameni: unii frumosi, care nu-ti spun nimic, altii urati, dar care te farmeca, unii buni, altii mai putin buni. Cu sufletul si cu mintea dschisa, te-apropii de ei, le afli "tainele" si, in masura in care te intereseaza, cauti sa le mai intalnesti pasii. Altfel, ii ocolesti si ii uiti.
Sentimentul de dragoste are nevoie, ca de o lumina speciala, de Sinceritate. Numai sinceritatea poate sa aduca increderea reciproca. La varsta adolescentei, lipsa de experienta si pasiune afectiva exclud, in mare masura, o cantarire, o comparare permanenta intre valorile si faptele partenerului, intre diferitele lui moduri de a reactiona, de a se comporta. Dragostea nu poate renunta la ratiune. Din contra, arsenalul ei ii este permanent necesar.
Compararea in mod lucid a atitudinilor in diverse imprejurari, a comportarii cu cele spuse, a modului de a te purta fata de colegi, de femei sau de barbati, de cei mici, de cei batrani, modul de a-ti indeplini datoria de a raspunde fata de tine insuti, face sa se traga o anumita concluzie in ceea ce te priveste: seriozitate sau lichelism. Marea bucurie a dragostei este data de descoperirea constiintei celuilalt.
Cunoasterea umana se poate efectua spontan, fulgerator? Aceasta este o falsa cunoastere, care nu duce din nefericire decat la erori. Adevarata descoperire a sufletului uman se face in timp. Si adolescenta este tocmai timpul acestor eforturi de cunoastere.
Orele, zilele de lungi plimbari, excursiile, vizionarea spectacolelor, vizitarea expozitiilor, studiul in care, pe de o parte, parteneri discuta si-si transmit gandurile, pe de alta parte se manifesta emotional, sunt cele mai fertile clipe de cunoastere si apropiere sufleteasca.

4 comentarii:

Miim spunea...

intr-adevar daca esti sincer,cel de langa tine are mai multa inceredere in tine!

vlad clapa spunea...

Ce inseamna sinceritatea...ce inseamna increderea...?

Miim spunea...

Din punctul meu de vedere,sinceritatea reprezinta efortul pe care-l depunem zi de zi pentru a ne manifesta sufletul asa cum este el in realitate.
Iar,
increderea (a crede in ceva sau in cineva)este cea care ofera calitatea si profunzimea experientelor din viata fiecaruia;capacitatea de a avea incredere este un pas important spre a te apropia mai mult de fericire si implinire.Noi oamenii avem tendinta de a comunica intre noi ,de a ne exprima sentimentele,gandurile,emotiile altor oameni,iar atunci cand exista asemanare,sinceritate si libertate in exprimare intre doua sau mai multe fiinte umane,aceste lucruri conduc la aparitia increderii pe care o putem acorda sau castiga!

vlad clapa spunea...

Frumoase explicatii, pornite din Inima si pentru Inima. Cand un Suflet luminat vorbeste se opreste si Universul sa asculte.
Totul este in Noi si nu in afara noastra. Asemanarile sunt doar convingeri la indigo cu interiorul nostru. Observatorul devine obiectul observat.
namaste, Vladut !