vineri, 24 iulie 2009

Lupta cu egoismul se poate împărţi în 2 fronturi.


Ca urmare a progresului spiritual, omul descoperă în sinea sa dragoste faţă de duşmanii cei mai răi, pană la ultimul. Cea mai mare muncă spirituală ar fi să se roage pentru duşmani.Lupta cu egoismul se poate împărţi în 2 fronturi. În primul, omul aleargă după dorinţe încercand a le satisface, iar în al doilea, omul fuge de dorinţe, acestea urmărindu-l fără întrerupere.
Cei care neagă unicitatea Creatorului, sunt cei care nu realizează că tot ce ce se petrece în jurul lor şi cu ei, este de fapt, absolut identic cu Creatorul, reprezintă una şi aceeaşi entitate.Nu este nimic mai rău pentru afirmarea guvernării Creatorului, decat sentimentul deprimării, frustrării, care poate cade peste orice om din diverse motive: suferinţă, slăbiciune, sărăcie, lipsuri...Dar dacă omul înţelege că în lovitura primită se află şi doctoria dorită , el ar putea să accepte gustul său amar, la fel ca bolnavul, care acceptă medicamentul amar. „ Nu există nici un rău în Lume”. „De aceea nu trebuie să privim suferinţele ca pe ceva rău, ci ca pe nişte leacuri amare, amarul fiind adevăratul gust al medicamentelor!”. Nu este nevoie să fii preocupat de însăşi suferinţa, ci să te întrebi: „de ce sunt preocupat?”.
Omul trebuie să facă totul pentru a-şi vindeca tristeţea prin credinţa, care aduce fericirea. Dar la credinţă se ajunge prin muncă spirituală aprofundată. Omul poate să-şi asimileze numai cele resimţite de el prin răscolirea emoţiilor sale. Cele rămase în afara lui, nu dau nici o reacţie, nefiind atinse. Acest lucru este valabil si în ce priveşte influenţa Creatorului asupra noastră: noi putem să-L realizăm doar dacă acţionează ”prin intermediul nostru”, îl percepem nu precum este în afara noastră, ca Absolut, ci precum e „prelucrat” de simţurile noastre, trecand prin filtrul acestora. Deşi simţurile noastre nu percep unitatea - celor aflate în jur, şi originea lor - la sfarşitul drumului, în”Finalul Corectării” , ni se va revela şi vom percepe Unicitatea Creatorului.
Omul care crede că se poate corecta prin munca spirituală, trebuie să-şi revizuiasca raportul faţă de credinţă, fata de unicitatea Lui, faţă de Atotputernicia Sa. Să nu uităm, că numai prin intermediul apelării la Creator, implorandu-l să ne transforme, şi numai cu ajutorul Lui, se poate realiza adevărata schimbare.
RAV LAYTMAN

Niciun comentariu: