duminică, 30 august 2009

Credinta si viata cotidiana...


Domnul Isus Cristos a experimentat presiuni şi un stres enorm, însă acestea nu i-au afectat câtuşi de puţin pacea minţii. În ciuda opozanţilor Săi, a numeroaselor solicitări şi a timpului destul de puţin în care a putut rămâne singur, viaţa Sa a reflectat echilibru şi o linişte interioară extraordinară. Care a fost secretul Său? O scurtă privire asupra stilului Său de viaţă ne arată şapte modalităţi prin care stresul poate fi combătut.

Principiul identificării: Să ştii cine eşti! De 18 ori Isus a afirmat în mod public cine era El. Nu exista nici un dubiu în mintea Sa, ştia exact cine era. Dacă nu eşti sigur de identitatea ta, le vei permite altora să te preseze în tiparele lor. Încercarea de a părea ceea ce nu eşti provoacă stres! “Eu sunt Lumina lumii…” (Ioan 8:12).

Dedicare: Să ştii căror oameni vrei să le fii plăcut. Nu poţi să fii pe placul tuturor. Nici Dumnezeu nu a putut! Se poate ca în momentul când faci un grup de oameni fericiţi, alt grup să se supere pe tine. Isus nu s-a lăsat niciodată manipulat de frica de a fi respins. Nimeni nu poate face presiuni asupra ta fără acordul tău. “…Pentru că nu caut să fac voia Mea, ci voia Tatălui, care M-a trimis.” (Ioan 5:30).

Organizare: Fixarea unor obiective clare. Pregătirea previne presiunea, pe când amânările şi întârzierile provoacă presiune. Poţi lucra fie bazat pe priorităţi, fie sub presiune. Isus a spus "…Căci Eu ştiu de unde am venit şi unde Mă duc" (Ioan 8:14).

Concentrare: Focalizarea pe un singur lucru care să fie făcut o dată. Nu poţi prinde doi iepuri în acelaşi timp! Isus a ştiut cum să facă faţă celor care-L întrerupeau, fără a se lăsa distras de la scopul Său major. ”Trebuie să vestesc Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu… fiindcă pentru aceasta am fost trimis” (Luca 4:42-44).

Delegare: Nu încerca să faci totul singur. Vom ajunge să fim tensionaţi când simţim că totul depinde doar de noi. Isus a recrutat 12 ucenici. Nu permite ca perfecţionismul sau temerea că alţii ar putea face lucrurile mai bine decât tine, să te împiedice să-i implici şi pe ceilalţi în rezolvarea unor sarcini. “A rânduit dintre ei doisprezece, ca să-i aibă cu Sine, şi să-i trimită să propovăduiască” (Marcu 3:14).

Meditare: Fă-ţi un obicei din a te ruga. Indiferent cât de ocupat era, Isus şi-a făcut timp în fiecare zi pentru a rămâne singur şi a se ruga. Un astfel de „timp liniştit” în fiecare zi poate reduce stresul foarte mult. Foloseşte acest timp pentru a vorbi cu Dumnezeu despre presiunile şi problemele tale, evaluează-ţi priorităţile şi descoperă, citind din Biblie, legile şi principiile care trebuie respectate pentru a avea succes în viaţă. „...Pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit, şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.” (Marcu 1:35).

Relaxare: Fă-ţi timp pentru a te bucura de viaţă! Echilibrul este cheia pentru managementul stresului. Munca trebuie echilibrată cu activităţi recreative şi cu închinare. Isus le-a zis: ,,Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin.” (Marcu 6:30-31).
Rick Warren

3 comentarii:

Miim spunea...

citind acest articol,mi-am adus aminte ca intr-adevar nu poti sa faci un lucru de unul singur..si ai nevoie sa-ti cauti prieteni in privirea carora sa le simti iubirea fata de tot ce-i inconjoara..(prieteni care sa te ajute in drumul pe care il ai de facut)greu se gasesc asfel de oameni..si pe zi ce trece.tot ma intreb de ce a devenit asa de greu in a gasit astfel de oameni!?:(

vlad clapa spunea...

Dar, oare, a cautat cineva prietenii cu adevarat sau s-a multumit sa aiba linga el numai fiinte care sa-i preamareasca EGO-ul ?
Cine nu ma lauda si nu spune ca sunt bun, nu este prietenul meu ?
Maestrul si prietenul, continui eu, apare cand elevul o cere, spun tibetanii.
Cere si prietenul va veni, sau maestrul, cine stie, tu trebuie sa ai DORINTA !
NAMSTE !

Miim spunea...

Va multumesc ca mi-ati raspuns la dezamagirea mea fata de prieteni si am sa iau in consideratie cele zise de dvs.