joi, 20 noiembrie 2008

Identificarea cu corpul - Maharshi


D: Ce trebuie facut atunci pentru a ameliora conditia lumii?

M: Daca tu esti eliberat de orice durere, durerea nu va mai exista nicaieri. Dificultatea provine din faptul ca tu consideri lumea ca fiindu-ti exterioara si ca ea sufera mii de dureri. Dar lumea si toate necazurile sale sint in tine. Daca tu privesti in cel mai profund mod in tine insuti, durerea lumii va disparea.

D: Dar cum Dumnezeu, care este perfect, a putut crea o lume imperfecta? In principiu, opera reflecta natura artistului. De ce nu se intimpla la fel in cazul lui Dumnezeu?

M: Cine este cel care formuleaza aceasta intrebare?

D: Eu, in calitate de individ.

M: Esti tu oare separat de Creatorul tau (Dumnezeu) pentru a pune o astfel de intrebare? Atita timp cit te vei identifica cu corpul tau, vei vedea lumea ca fiindu-ti exterioara. Dumnezeu este perfectiune si opera Sa este de asemenea perfectiune. Tu esti cel care considera ca lumea este imperfecta din cauza falsei identificari pe care o faci.

D: De ce atunci Sinele s-a manifestat sub forma acestei lumi mizerabile?

M: Ca tu sa pornesti in cautarea sa. Ochii tai nu pot sa se vada; dar intr-o oglinda ei se vor putea vedea. La fel se intimpla in cazul Creatiei. "Trebuie sa te vezi mai intii pe tine insuti si apoi vei vedea ca lumea este Sinele".

D: In consecinta, totul se rezuma la a cauta mereu in sine.

M: Da.

D: Trebuie atunci sa ignor complet existenta lumii?

M: Nu trebuie sa o ignori. Ti se cere doar "sa te vezi pe tine insuti mai intii, iar apoi constati ca lumea intreaga este Sinele". Daca tu consideri ca esti corpul tau, lumea iti va aparea atunci ca exterioara. Dar cind tu esti Sinele, lumea iti apare ca Brahman.

Niciun comentariu: