vineri, 14 noiembrie 2008

Pregatiti-va viitorul, traind corect prezentul...Traiti prezentul în plenitudine




Nu o data, v-ati facut griji cu privire la viitor, gândindu-va ca nu sunteti protejati împotriva accidentelor, a bolilor, a saraciei... Dar de ce sa va otraviti existenta imaginându-va tot felul de lucruri rele ce vi s-ar putea întâmpla?

Este adevarat ca nu stim ce ne rezerva viitorul, dar, cel mai bun mijloc de a evita posibilele necazuri din viitor, este de a te stradui sa traiesti chibzuit în prezent. Viitorul va fi asa cum îl construiesti în prezent. Deci, fiecare clipa de “acum” este importanta. Asa cum prezentul este o consecinta a trecutului, tot asa viitorul este o prelungire a prezentului. Totul este înlantuit; trecutul, prezentul si viitorul nu sunt rupte între ele. Viitorul se construieste pe fundatia care i-o faceti acum. Daca aceasta fundatie este proasta, este evident ca nu trebuie sa va asteptati la un viitor stralucit; dar, daca ea este buna, nu aveti nici un motiv de îngrijorare: asa cum sunt radacinile, tot asa vor fi si tulpina, ramurile si fructele.

Trecutul este consumat; dar el a generat prezentul, care, la rândul lui, poarta în el radacinile viitorului. Trebuie, deci, sa începeti sa va construiti de pe acum viitorul, îmbunatatindu-va prezentul.

Pentru aceasta, trebuie ca în fiecare zi sa va puneti întrebarea: “Ia sa vad ce am spus astazi? Care au fost sentimentele si gândurile mele?” Si daca ati actionat prost, daca ati avut sentimente negative, gânduri rele, sa stiti ca v-ati aliniat de partea Fortelor întunecate si ca ele va vor distruge viitorul.

Daca ati trait o zi într-un mod care sa va nemultumeasca, încercati, cel putin la culcare, sa-i anihilati efectele, cu cele mai bune gânduri, luând cele mai bune decizii pentru a doua zi. Aceste gânduri, ca niste albine harnice, vor spala si vor repara totul în timpul noptii si veti începe ziua urmatoare în conditii mai bune.

Unii oameni traiesc numai în trecut, în trecutul lor, parca ar fi prizonierii unor evenimente petrecute în viata lor si nu pot merge mai departe. Altii, dimpotriva, se arunca în viitor, dar într-un viitor fantasmagoric, creat de imaginatia lor si care nu se va îndeplini niciodata. Este bine sa privim, din când în când, în trecut, dar numai pentru a analiza când si unde am gresit, sau când si unde am actionat corect, pentru a trage învataminte. Trecutul constituie un tezaur de experiente pe care le putem utiliza pentru a trai prezentul cât mai bine.

Dar în acelas timp, analizând trecutul, este bine sa ne lansam si în viitorul îndepartat, pentru a ne întreba cum îsi imagineaza Dumnezeu viitorul umanitatii, în ce splendoare, în ce Lumina va ajunge ea sa traiasca. Bineânteles, sunt multi cei care se gândesc la viitor, dar la ce fel de viitor? În general ei îsi spun: “Peste câtiva ani ne vom casatori, vom avea copii, o ograda, o casuta în fata careia vom putea sta si vom putea sa ne fumam linistiti pipa privind la vacile care trec... sau la trenuri! O sa respiram si putin praf, apoi o sa intram în casa, o sa mâncam, o sa bem si un paharel, apoi o sa ne culcam.” Doamne ce viitor frumos! Veti spune: “Dar nu asa, noi...” Stiu, voi va gânditi ca veti câstiga bani, ca veti face afaceri, ca veti obtine o oarecare glorie - profesor universitar, om de afaceri, ministru sau sef de stat - ca veti avea alaturi, zi si noapte, o fata frumoasa pe care sa o puteti îmbratisa... Dar ce reprezinta toate acestea? Este de plâns!

Acum trebuie sa învatati sa priviti mai departe, dincolo de acest viitor îndoielnic, si sa cautati orizonturi noi, sa deschideti ferestrele catre infinit pentru a vedea care este adevaratul viitor al omenirii, cum îl imagineaza Dumnezeu, si sa anticipati, deja, prin modul vostru de viata, acest viitor. Sa nu va împiedicati de notiunea de timp, sa nu spuneti niciodata: “Da, dar atunci eu nu voi mai fi în viata, nu va mai fi epoca mea”, caci, spunând acestea, va interziceti adevarata frumusete, va interziceti întelegerea adevaratului sens al vietii.

Prezentul trebuie sa fie timpul actiunii constiente, luminate, care îsi trage întelepciunea din experientele trecutului, dar care este, în acelas timp, stimulata de toate posibilitatile viitorului. Iata perfectiunea: lectiile pe care vi le-a dat trecutul (si numai Dumnezeu stie câte lectii ne-a dat trecutul umanitatii!) si viitorul cu promisiunile sale nelimitate. Daca stiti cum sa traiti în prezent, exprimând experienta trecutului si frumusetea viitorului, va apropiati de Divinitate. Care sunt acele versuri pe care Serafimi le cânta în fata Tronului Domnului? “Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Dumnezeul Cel Atotputernic, acum si pururea si în vecii vecilor.” Iata cum constiinta voastra poate creste la dimensiunile Constiintei divine.

Niciun comentariu: