luni, 1 decembrie 2008

Uitati-va dusmanii cu gândul la prieteni



A fost cineva nedrept cu voi, ati fost criticati, calomniati? Bine, am înteles, dar de ce sa ramâneti cu gândul acolo si sa fiti nefericiti zile în sir? Spuneti-va: “Chiar daca unii nu ma iubesc, multi altii ma iubesc; Dumnezeu însusi ma iubeste!” Astfel va veti gândi la prietenii vostrii, la Lumea divina, la Dumnezeu care a creat atâtea lucruri bune si frumoase de care voi beneficiati în fiecare moment al existentei voastre, si veti uita raul ce v-a fost facut. Exersându-va în acest fel, veti ajunge sa deveniti insensibili la partea negativa a lucrurilor.

Adevarata sensibilitate este deschiderea totala catre Ceruri si închiderea fata de tot ce este negativ si întunecat. Altfel, daca sunteti sensibili doar la ceea ce este negativ, aceasta este de fapt susceptibilitate, o manifestare bolnavicioasa a personalitatii. La ce fericire va puteti astepta când nici Cerul, nici Îngerii, nici florile, nici pasarile, nici prietenii nu mai exista pentru voi, ci doar oamenii nedrepti si rai?


Ati fost criticati, calomniati, si iata-va prabusiti. De ce? Pentru ca nu erati pregatiti. Trebuie sa stiti, dinainte, ca întreaga viata va fi asa. De ce sa va imaginati ca voi veti fi scutiti? Deci, acum, ridicati-va putin si spuneti-va: desigur, nu este pentru ultima oara ca primiti critici si ca, daca nu faceti nimic pentru a va întari astazi, ei bine, când aceasta se va repeta, va veti prabusi din nou. Bineînţeles, sunteti mirati: ati dori sa va spun ca, voua, aceasta nu vi se va întâmpla niciodata, ca de acum înainte veti fi protejati, scutiti. Ei nu, eu va spun doar sa va pregatiti pentru alte încercari de acelas fel! Trebuie sa stiti, dinainte, ca tot soiul de evenimente neplacute vi se pot întâmpla. Daca nu vi se întâmpla, cu atât mai bine, multumiti Cerului; si daca vi se întâmpla, multumiti din nou Cerului pentru ca cel putin ati fost pregatiti.


Oamenii au, rareori, obiceiul de a se pune în situatia celorlalti, si de aici decurg o multime de judecati gresite, cruzimi si nedreptati. Ei nu vor sa-si paraseasca niciodata propiul punct de vedere: masoara, cântaresc, judeca totul dupa gustul lor, dupa înclinatiile si preferintele lor, fara sa tina seama vreodata de ceilalti. Iar acum, când mijloacele de comunicare le permit sa vina atât de usor în contact, ei trebuie sa învete sa-si depaseasca câmpul lor limitat de cunostinte, caci altfel, tot ceea ce ar putea servi la o apropiere între ei va servi la a se distruge.

Deci, înainte de a acuza pe cineva, încercati pentru câteva minute macar sa va puneti în situatia lor; si, deseori, veti constata ca, daca ati fi în acea situatie, ati proceda, poate, de zece ori mai rau. Prin numai câteva minute de astfel de exercitii veti dobândi calitati de noblete, rabdare, indulgenta si blândete. Faceti, deci, exercitiul urmator: puneti-va pentru câteva minute în “pielea” persoanelor care nu va sunt placute si pe care le suportati greu, si veti vedea ca nu se poate sa nu capatati întelegere fata de ele si sa nu le iubiti.

Niciun comentariu: